A történet vége?

„Ha a Most-Híd és az MKP nem fog össze, függetlenül attól, hogy hány kisebb szatellit kering körülöttük, az esélyük a parlamentbe jutásra jelentősen lecsökken.”

Pozsony, október 25. (TASR) – A Magyar Közösség Pártja (MKP) elnöksége, amely elvetette a Most-Híddal való választási együttműködésről szóló egyezséget, hasonlóan viselkedik, mint a szlovák ellenzéki pártok. A politikusok egója mindkét esetben erősebbnek bizonyult, mint a választók érdeke, ami nem más, mint az erők egyesítése. Ezt Juraj Hrabko publicista jelentette ki pénteken, a Tablet.TV adásában.
„Ha a Most-Híd és az MKP nem fog össze, függetlenül attól, hogy hány kisebb szatellit kering körülöttük, az esélyük a parlamentbe jutásra jelentősen lecsökken” – fogalmazott Hrabko. „A magyar kisebbség parlamenti képviselete a következő ciklusban a Most-Híd és az MKP együttműködésétől függ. Ha ehhez más, kisebb pártok is csatlakoznak, az csak előnyt jelent, de ez a két párt az alap” – tette hozzá.
Az MKP elnöksége a héten visszautasította, hogy a Régiók Pártja Híd MKP közös listáján induljanak a 2020-as parlamenti választásokon. Hrabko szerint a további tárgyalások fogják megmutatni, hogy ez egy taktikai lépés volt-e az MKP részéről azzal a céllal, hogy bizonyos engedményekre kényszerítse a Hidat, vagy pedig tényleg ez lesz a történet vége. „Ha egyedül indulnak, előfordulhat, hogy egyik párt sem ugorja meg az ötszázalékos küszöböt. Egy szó, mint száz, egyszerűen ugyanúgy viselkednek, mint a szlovák pártok” – mutatott rá Hrabko.
Az Andrej Kiska vezette Az Emberekért (Za ľudí) párt a héten elutasította, hogy a Progresszív Szlovákiával (Progresívne Slovensko – PS) és az Együttel (Spolu) koalíciót alkotva vágjon neki a választásoknak. Ehelyett egy szélesebb összefogást ajánlott „a változás blokkja” néven. Ez utóbbi elképzelés azonban Hrabko szerint teljességgel irreális, amivel Kiskáék is tisztában vannak.