Két szék között a pad alá?

Az utóbbi napokban egyre gyakrabban hallani arról a lehetőségről, hogy a legerősebb kormánypárt, a Smer-SD elnöki posztján Peter Pellegrini válthatja a pártot alapító és több mint 15 éve irányító Robert Ficót:

Erről a Tablet.tv június 6-i műsorában Juraj Hrabko publicista is kifejtette a véleményét.

Szerinte lehetséges, hogy Pellegrininek vannak valamilyen ütőkártyák a kezében, de a parlamenti választásokig már nincs olyan sok idő, ezért könnyen megtörténhet, hogy ő lesz a párt sírásója, amennyiben nyílt politikai párharcba kezd Ficóval. Ebben az esetben nem zárható ki az a forgatókönyv sem, hogy létrejön egy jobb és egy bal Smer és egyik sem jut be a parlamentbe. Hrabko úgy látja, hogy Ficonak vannak ugyan egészségi problémái, de még nem tartozik az ócskavasba. Hogy a felvázolt lehetőség bekövetkezhet, arra az SDKÚ-DS esete is intő példa lehet. Iveta Radičová kormányzása idején 2011 márciusában a felmérések még a párt 16,5 százalékos támogatottságát mutatták, az előrehozott parlamenti választásokon 2012-ben viszont valamivel kevesebb, mint 6,1 százalékos eredményt ért csak el. Az elemző szerint a belsőleg megosztott pártok esetében ez a meredek zuhanás szinte természetes, mivel a választók igyekeznek egy stabilabb pártot keresni és arra szavazni. Hrabko ezért úgy véli, hogy a Pellegrini-Fico párviadalnak csak a választások után jöhet el az ideje. Maga Robert Fico egyébként úgy nyilatkozott, hogy mindenképpen ő szeretné vezetni a pártot a választási küzdelembe.

Az elemző szerint most még nem lehet tudni, ki nyeri a választásokat 2020-ban, de amennyiben a Smer-SD megőrzi egységét, a kormányalakításnál nem lesz megkerülhető politikai szereplő.

A műsorban szóba került a Progresszív Szlovákia–Együtt koalíció együttműködésre buzdító felhívása is, amelyre Andrej Kiska távozó államfő pozitívan reagált ugyan, de úgy látja, hogy több pártnak kellene ebben részt vennie. Erre az együttműködésre az OľaNO, a KDH és Hrabko szerint az MKP is hajlandóságot mutat, annál is inkább, mivel már tíz éve nem képviselteti magát a parlamentben és most az EP-képviselőjét is elveszítette. Úgy látja viszont, hogy ezek inkább jól hangzó szavak, mert a szorosabb együttműködésből végül nem lesz semmi. Egyfajta populizmus ez, hogy a nyilvánosság egy része azt higgye, Robert Fico ellenfelei összefognak. De ebből valódi, értelmes együttműködés sohasem lesz, nem is lehet.

A műsorban szóba került a Progresszív Szlovákia–Együtt koalíció együttműködésre buzdító felhívása is, amelyre Andrej Kiska távozó államfő pozitívan reagált ugyan, de úgy látja, hogy több pártnak kellene ebben részt vennie. Erre az együttműködésre az OľaNO, a KDH és Hrabko szerint az MKP is hajlandóságot mutat, annál is inkább, mivel már tíz éve nem képviselteti magát a parlamentben és most az EP-képviselőjét is elveszítette. Úgy látja viszont, hogy ezek inkább jól hangzó szavak, mert a szorosabb együttműködésből végül nem lesz semmi. Egyfajta populizmus ez, hogy a nyilvánosság egy része azt higgye, Robert Fico ellenfelei összefognak. De ebből valódi, értelmes együttműködés sohasem lesz, nem is lehet.

Az elemző reagált Csáky Pálnak arra a kijelentésére is, hogy a Most-Híd és az MKP közötti összefogás legnagyobb akadálya Bugár Béla személye. Az MKP azonban nem diktálhatja egy más párt személyzeti döntéseit, ezért ebben a helyzetben könnyen lehet, hogy a választások után a felvidéki magyar kisebbség parlamenti képviselet nélkül marad. Simon Zsolt most alakult pártja ezt az űrt, már csak a hátra lévő idő rövidsége miatt sem lesz képes betölteni.

hirek.sk | TASR , Lacza Tihamér • 2019. június 08., 12:42